Guide til rejseforsikring på campingferien (i 2023)
Indhold
- Det blå EU-sygesikringskort
- Det grønne kort
- Det røde kort
- Sikkerhedsudstyr
- Motorvejsmærkater
- Rejseforsikring
- Hjemtransport af eget køretøj
- Erstatningsbil inden afrejse
- Selvrisiko på lejede køretøjer
- Selvrisiko på din kaskoforsikring
- Feriekompensation
- Personlige ejendele
- Geografisk dækningsområde
- Yderligere info
Hvordan dækker rejseforsikringen på campingferien og hvad skal man huske inden man rejser? Find svar på alt om rejseforsikringer til campingferien i 2023 i denne guide.
Hvert år spænder tusindvis af danskere campingvognen bag på bilen og kører sydpå til varmere himmelstrøg, afslapning og friluftsliv. Campingferien giver mulighed for at komme helt tæt på naturen og besøge steder som charterturismen sjældent tilbyder. Men hvordan dækker rejseforsikringen når du tager på campingferie? Det – og meget mere – finder du svar på i denne guide.
Indhold
- Det blå EU-sygesikringskort
- Det grønne kort
- Det røde kort
- Sikkerhedsudstyr
- Motorvejsmærkater
- Rejseforsikring
- Hjemtransport af eget køretøj
- Erstatningsbil inden afrejse
- Selvrisiko på lejede køretøjer
- Selvrisiko på din kaskoforsikring
- Feriekompensation
- Personlige ejendele
- Geografisk dækningsområde
- Yderligere info
Det blå EU-sygesikringskort
Det blå sygesikringskort sikrer du kan modtage behandling fra det offentlige sundhedsvæsen, hvis du bliver syg eller kommer til skade på campingferien. Du har ret til behandling på lige vilkår med borgerne i det land du holder ferie i. Det blå sygesikringskort gælder i alle EU-lande, samt Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Storbritannien.
Der er forskel på hvordan du er dækket af det blå sygesikring, alt efter hvor i Europa du befinder dig. I Danmark er det gratis at gå til lægen eller komme på hospitalet, men i mange andre europæiske lande er der delvis egenbetaling ved lægekonsultation og hospitalsbehandling. Klik på flagene for at se hvordan det blå sygesikring dækker i de respektive lande.
Der eksisterer en særlig sundhedsordning i de nordiske lande. Ordningen gør du kan nøjes med at vise dit almindelige gule sygesikring i Norge, Sverige og Finland. Det gule sygesikring giver dig ret til samme sundhedsydelser som det blå. Som noget helt særligt for Norden, så er hjemtransport også dækket under visse omstændigheder.
Læs mere om det blå sygesikring i guiden: Hvad dækker det blå sygesikringskort.
Det grønne kort – ansvarsforsikring
I størstedelen af Europa er din danske nummerplade bevis nok for at dit køretøj er ansvarsforsikret. Det gælder for alle EU-lande, samt Andorra, Bosnien-Hercegovina, Liechtenstein, Montenegro, Norge, Schweiz, Serbien og Storbritannien. Her behøver du ikke det grønne kort.
Du skal derimod bestille det grønne kort hvis du planlægger at køre til Albanien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Nordmakedonien, Moldova, Rusland, Tyrkiet eller Ukraine.
Du bestiller det grønne kort hos dit forsikringsselskab. Det er forskelligt fra selskab til selskab hvor lang tid det tager at sende kortet, men i højsæsonen kan det godt tage et par uger. Bestil derfor kortet i god tid inden du rejser.
Det er vigtigt du har et fysisk eksemplar af det grønne kort når du krydser grænsen til et af de nævnte lande. Har du ikke det grønne kort fysisk på dig, risikerer du at blive afvist ved grænsen.
Hvis du er involveret i et uheld med et andet køretøj, i et land hvor det grønne kort er påkrævet, er det ekstremt vigtigt du sikrer dig et kopi af modpartens grønne kort.
I Kosovo anerkender myndighederne ikke det grønne kort. Du er derfor nødt til at købe en ekstra ansvarsforsikring til dit køretøj, når du krydser grænsen.
Det røde kort – vejhjælp i udlandet
SOS International tilbyder vejhjælpsassistance i udlandet gennem Rødt Kort-ordningen. Du er dækket af denne ordning, hvis din bil eller autocamper er kaskoforsikret gennem et dansk forsikringsselskab, som er tilmeldt Rødt Kort-ordningen. De fleste danske forsikringsselskaber er en del af ordningen. Din campingvogn skal have sin egen kaskoforsikring for at være dækket.
Rødt Kort yder assistance til:
- Vejhjælp på uheldsstedet
- Bugsering
- Overnatning og lokaltransport
- Erstatningsbil
- Hjemrejse
- Hjemtransport af eget køretøj
- Fremskaffelse og forsendelse af reservedele
Rødt Kort vejhjælpen dækker i følgende landene: Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien & Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrig (inkl. Korsika), Fransk Guyana, Færøerne, Gibraltar, Grækenland, Grønland, Holland, Hviderusland, Iran, Irland, Island, Israel, Italien, Kosovo, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Lithauen, Luxembourg, Makedonien, Malta, Marokko, Moldova, Monaco, Montenegro, Nordirland, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland (indtil Uralbjergene), San Marino, Schweiz, Serbien, Skotland, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tunesien, Tyrkiet, Tyskland, Ukraine, Ungarn, Wales, Østrig.
Bemærk at vejhjælpen ikke dækker inden for Danmarks grænser. Du kan printe det røde kort, downloade det som app, og læse mere om ordningen, på: www.sos.eu/da/roedt-kort.
Sikkerhedsudstyr
Husk sikkerhedsudstyret når du pakker bilen eller autocamperen til campingferien. Det er lovpligtigt at medbringe følgende sikkerhedsudstyr:
- Frankrig: Advarselstrekant, sikkerhedsvest og alkoholtester
- Italien: Advarselstrekant og sikkerhedsvest
- Kroatien: Advarselstrekant, førstehjælpskasse, sikkerhedsvest og ekstra pærer hvis din bil ikke har xenon- eller LED-lygter
- Norge: Advarselstrekant
- Schweiz: Advarselstrekant
- Spanien: Advarselstrekant, sikkerhedsvest, reservehjul/dækkit og værktøj
- Sverige: Advarselstrekant
- Tjekkiet: Advarselstrekant, førstehjælpskasse og sikkerhedsvest
- Tyskland: Advarselstrekant
- Østrig: Advarselstrekant, førstehjælpskasse og sikkerhedsveste (påbudt til føreren)
Bemærk at ovenstående liste kun beskriver påkrævet udstyr. Det er altid en god idé at medbringe ekstra sikkerhedsudstyr. FDM anbefaler sikkerhedsveste til alle i bilen, førstehjælpskasse, nødhammer med seleskærer, et ekstra sæt lygtepærer og brandslukker.
Motorvejsmærkater
Du skal bruge motorvejsmærkat for at køre på motorvejen i Schweiz og Østrig. Til de østrigske motorveje kan du købe licens for 10 dage, to måneder og et år. Til de schweiziske motorveje er det kun muligt at købe for et år ad gangen.
Mærkaterne til både Østrig og Schweiz kan købes på tankstationer langs den tyske autobahn, når du er kommet et stykke ned i landet. Du kan også købe mærkaterne hjemmefra, hos FDM: fdmshop.dk/motorvejsmaerkater
Østrig har også en digital løsning, hvor du slipper for at klistre mærkater i forruden. Priserne er de samme som de fysiske mærkater. Læs mere på: asfinag.at/digital-vignette
I Norge og Sverige er der egenbetaling på nogle enkelte motorvejsstrækninger. Her bliver der taget et billede af din nummerplade, og så bliver regningen sendt til din hjemmeadresse. Du kan også registrere din nummerplade i forvejen, så bliver pengene trukket automatisk. Registrering er gratis. Læs mere på: epass24.com/automatic-payment
I Tjekkiet, Slovenien, Slovakiet og Ungarn anvendes der elektroniske motorvejsmærkater. Læs mere på følgende links:
- Tjekkiet: edalnice.cz
- Slovenien: evinjeta.dars.si
- Slovakiet: eznamka.sk
- Ungarn: ematrica.nemzetiutdij.hu
I Italien, Frankrig, Spanien og Kroatien anvendes ikke mærkater. Her betaler du for den strækning du kører på. Du betaler med kontanter eller kreditkort.
Rejseforsikring
En rejseforsikring sikrer dig først og fremmest hvis du bliver syg eller kommer til skade på ferien. Den dækker blandt andet omkostninger til lægebehandling, hospitalsindlæggelse, medicinering og hjemtransport. Men rejseforsikringer dækker meget mere end det. Nedenunder finder du et udvalg af de mest brugbare dækninger, som din rejseforsikring til campingferien bør indeholde.
Hjemtransport af eget køretøj
Det er meget normalt at rejseforsikringer inkluderer dækningen hjemkald. Denne dækning sørger for at du hurtigt kan flyve hjem til Danmark, hvis en person i din nærmeste familie er blevet alvorligt syg eller kommet til skade.
Det kan være et problem hvis du har kørt din egen bil eller autocamper til Sydeuropa, da køretøjet i så fald vil strande i udlandet. Problemet løses ved at have en rejseforsikring som dækker hjemtransport af egen bil i tilfælde af hjemkaldelse. Så kan du hurtigt komme hjem til familien, uden du behøver bekymre dig om hvordan køretøjet kommer til Danmark.
Erstatningsbil inden afrejse
Nogle rejseforsikringer dækker udgifter til leje af en erstatningsbil, hvis din egen bil bliver beskadiget inden afrejsen, og du derfor ikke kan gennemføre din planlagte campingferie. Du kan leje en bil i samme bilgruppe som din egen og der er normalt fri kilometer inkluderet. Bemærk dog at denne dækning som regel ikke omfatter leje af campingvogn eller autocamper.
Selvrisiko på lejede køretøjer
Når du lejer et motorkøretøj, uanset om det er en bil eller en autocamper, skal du som regel betale en selvrisiko, hvis du forvolder skade på køretøjet. De fleste udlejningsselskaber tilbyder at fjerne selvrisikoen mod betaling. Det er mange gange den dyreste løsning du kan vælge.
Mange danske rejseforsikringer inkluderer samme dækning som du bliver tilbudt af udlejningsselskaberne. Her dækker rejseforsikringen omkostningerne hvis du bliver pålagt at betale en selvrisiko.
En anden vigtig detalje du bør huske på er at ingen danske rejseforsikringer inkluderer ansvarsforsikring ved leje af motorkøretøjer. Du skal derfor være helt sikker på at det køretøj du lejer er ansvarsforsikret. Det er normalt ikke et problem, når du lejer en bil eller en autocamper gennem et velrenomeret udlejningsfirma, men der er historier om folk der er blevet snydt.
Er du i tvivl om dit udlejningskøretøj er ordentligt forsikret, så bed om at se en gyldig ansvarsforsikring. Husk på, det er føreren af køretøjet som hæfter for ulykken, hvis der ikke er nogen ansvarsforsikring.
Selvrisiko på din kaskoforsikring
Er der selvrisiko på din kaskoforsikring? I så fald kan en rejseforsikring fra Europæiske være ekstra fordelagtig. De dækker nemlig selvrisikoen på din private kaskoforsikring, hvis du kommer til at forvolde skade på dit køretøj på campingferien. Dækningen gælder også hvis din, din ægtefælles, eller din samlevers bil i Danmark bliver beskadiget, mens I er på ferie. Det er dog et krav at bilen ikke bliver benyttet i Danmark, men står parkeret.
Feriekompensation
Dækningen feriekompensation yder erstatning hvis din ferie bliver ødelagt. Vær opmærksom på at feriekompensation som regel ikke er inkluderet som standard. Du skal normalt tilvælge denne dækning når du køber din rejseforsikring.
Du kan få erstattet dine ødelagte feriedage hvis du bliver:
- Syg eller kommer til skade
- Hjemtransporteret
- Hjemkaldt
- Evakueret efter anbefaling af Udenrigsministeriet
- Forsinket mere end 12 timer til din rejsedestination
Personlige ejendele
Rejseforsikringen dækker hvis dine personlige ejendele bliver stjålet på campingferien. Det gælder både røveri, tyveri og indbrud. De fleste rejseforsikringsselskaber kræver dog at dine ejendele var forsvarligt aflåst, før de dækker indbrud.
Bemærk at du som regel ikke kan få erstatning for penge og smykker, hvis de bliver stjålet fra din bil, campingvogn eller telt. Særlige genstande som kameraer, smartphones og computere med mere, bliver også kun erstattet, hvis de var placeret ude af syne. Eksempelvis aflåst i bagage- eller handskerummet.
Hos nogle rejseforsikringsselskaber er dækningen personlige ejendele ikke inkluderet som standard. Her skal du tilkøbe dækningen. Bemærk i øvrigt at dine personlige ejendele også kan være forsikret gennem din indboforsikring.
Geografisk dækningsområde
Når du køber din rejseforsikring skal du vælge hvilket område af verden den skal dække. Du kan normalt vælge fire forskellige geografiske dækningsområder: Europa, udvidet Europa, hele verden eksklusiv USA og hele verden inklusiv USA.
Til de fleste campingferier kan du nøjes med den dækning der hedder Europa. Den gælder i alle EU/EØS-lande. Hvis du har planer om at tage på campingferie på Balkan eller i Tyrkiet, skal du vælge et større dækningsområde, eksempelvis udvidet Europa.
Udvidet Europa dækker som regel alle EU/EØS-lande, samt Albanien, Algeriet, Bosnien-Herzegovina, Egypten, Gaza, Hviderusland, Israel, Jordan, Kosovo, Libanon, Libyen, Marokko, Moldova, Montenegro, Nordmakedonien, Palæstina, Rusland (indtil Ural), Serbien, Syrien, Tunesien, Tyrkiet, Ukraine og Vestbredden.
Det er dit eget ansvar at sørge for din rejseforsikring dækker i det land du rejser til. Hvis uheldet er ude, og du befinder dig i et land hvor din rejseforsikring ikke dækker, så er der ingen hjælp at hente fra dit forsikringsselskab.
Yderligere info
- Det blå EU-sygesikringskort i Europa: ec.europa.eu
- Den nordiske aftale om sygesikring: stps.dk/sygesikring-i-nordiske-lande
- Det grønne kort: dfim.dk/det-groenne-kort