Hvad dækker det blå sygesikringskort?
Indhold
- Hvad dækker det blå sygesikring?
- Det blå sygesikring og corona
- Hvor gælder det blå sygesikring?
- Det blå sygesikring i Storbritannien
- Sygesikring i Norden
- Det blå sygesikring på skiferien
- Hvad dækker det blå sygesikring IKKE?
- Bestil det blå sygesikringskort
- Mest stillede spørgsmål
- Yderligere information
Guide: Hvad dækker det blå sygesikringskort i 2022? Og hvad dækkes IKKE af det blå EU-sygesikringskort? Find alle svarene i denne guide.
Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til at modtage behandling fra det offentlige sundhedssystem i 32 forskellige europæiske lande. Der gælder dog forskellige regler alt efter hvilket land du rejser til. I denne guide gennemgår vi alle reglerne og beskriver alt hvad du har brug for at vide om det blå sygesikring, når du rejser i Europa i 2022.
Indhold
- Hvad dækker det blå sygesikring?
- Det blå sygesikring og corona
- Hvor gælder det blå sygesikring?
- Det blå sygesikring i Storbritannien
- Sygesikring i Norden
- Det blå sygesikring på skiferien
- Hvad dækker det blå sygesikring IKKE?
- Bestil det blå sygesikringskort
- Mest stillede spørgsmål
- Yderligere information
Sådan dækker det blå sygesikringskort
Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til nødvendig læge- og hospitalsbehandling, fra den offentlige sygesikring, i en lang række europæiske lande. Det er op til de lokale læger at vurdere, om det er nødvendigt at foretage behandling.
Vær opmærksom på, at det blå sygesikringskort ikke dækker, hvis din rejse er foretaget med det primære formål, at søge behandling i et andet land end Danmark. Det blå sygesikringskort dækker heller ikke, hvis det vurderes, at du ikke har brug for nødvendig behandling, men godt kan vente til du kommer tilbage til Danmark.
Reglerne foreskriver ydermere, at du ikke har ret til behandling på private hospitaler, hos private læger, eller modtage andre sundhedsydelser end dem der er omfattet af det pågældende lands offentlige sygesikring.
Husk i øvrigt også på, at det blå sygesikringskort kun er gældende for midlertidige ophold, hvilket betyder ophold med en maksimal varighed af et år.
Du er dækket på lige vilkår med borgerne i det land du besøger
Hovedreglen for det blå sygesikringskort er, at du har ret til behandling fra det offentlige sundhedsvæsen, på lige vilkår med borgerne i det land du rejser til. Det er en væsentlig detalje. Det betyder nemlig der er stor forskel på hvordan du er dækket, alt efter hvilket europæisk land du holder ferie i.
I Danmark har vi altid været vant til at læge- og hospitalsbehandling er gratis. Men sådan er det absolut ikke alle steder i Europa. Der er mange lande hvor man skal betale et gebyr, eller en procentdel af omkostningerne, for den behandling man modtager.
Nedenunder kan du se hvordan det blå sygesikringskort dækker helt specifikt, i nogle af danskernes mest foretrukne europæiske rejsemål. Klik på flagene for at se mere information.
Det blå sygesikring og corona
Det blå sygesikringskort dækker coronavirus på samme måde som alle andre sygdomme eller tilskadekomster. Det er udelukkende læge- og hospitalsbehandling der er dækket.
Det blå sygesikringskort dækker ikke:
- Hvis du bliver forhindret i at rejse hjem med din planlagte transportform.
- Hvis du bliver sat i karantæne i udlandet.
- Hvis det danske udenrigsministerium anbefaler evakuering på grund af coronavirus.
De dage, hvor hele verden lukkes ned og turister må evakueres fra deres ferier, er forhåbentligt overståede. Men, hvis coronaviruspandemien har lært os noget, er det, at det er bedst at være forberedt på det værste.
Hvis du vil være forsikret i alle ovenstående situationer, skal du købe en privat rejseforsikring. Uden en rejseforsikring til at yde erstatning, betaler du selv alle omkostningerne til hjemtransport, evakuering, karantæner, ødelagte feriedage med mere.
Her gælder det blå sygesikringskort
Det blå sygesikringskort dækker i samtlige EU-lande. Det vil sige Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
En særlig samarbejdsaftale gør at kortet også dækker i alle landene i Den Europæiske Frihandelssammenslutning. Det vil sige Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
Det blå sygesikring gælder i England og resten af Storbritannien
Der er mange der er i tvivl om det blå sygesikringskort gælder i Storbritannien, da de har forladt EU. Lad os slå fast med det samme, det gør det. Storbritannien og EU har nemlig indgået en særlig aftale omkring sundhedsydelser.
Aftalen indebærer at EU-borgere er dækket af den offentlige sygesikring i Storbritannien og omvendt. Det vil sige at dit blå sygesikringskort gælder i både England, Skotland, Wales og Nordirland.
Du behøver ikke det blå sygesikring i Norden
De nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) har en særlig aftale omkring sygesikring. Aftalen betyder du ikke behøver være i besiddelse af det blå sygesikring, for at have ret til behandling fra det offentlige. Du kan nøjes med at fremvise dit almindelige gule sygesikringskort.
En vigtig forskel mellem den nordiske aftale og det blå sygesikringskort er, at hjemtransport i visse tilfælde er dækket i Norden. Hjemtransport er aldrig dækket med det blå sygesikringskort i Europa. Det er de lokale sundhedsmyndigheder der vurderer, om der er behov for du bliver transporteret hjem. Det er også dem der dækker ekstraudgifterne. Du har ret til hjemtransport:
- Hvis en lokal læge vurderer, at din helbredstilstand gør dig ude af stand til at rejse hjem som planlagt.
- Hvis en lokal læge bekræfter med lægeerklæring, at du skal transporteres hjem med en dyrere transportform.
- Hvis det er nødvendigt at anvende en dyrere transportform end oprindeligt planlagt.
Der gælder for den nordiske aftale det samme som der gør for det blå sygesikring i resten af Europa. Du har ret til behandling på lige vilkår med borgerne i det land besøger.
Klik på flagene for at se hvordan du helt specifikt er sikret i de nordiske lande.
Sådan dækker det blå sygesikringskort på skiferien
Som beskrevet flere gange i denne guide, gælder der forskellige regler for sygesikring, alt efter hvilket land i Europa du rejser til. Dette er i særdeleshed vigtigt at huske på i forbindelse med skiferier.
I Frankrig dækker det blå sygesikringskort eksempelvis ikke bjergredningstjenester i skisportsområder i vintermånederne. I Schweiz og Østrig skal du også selv betale en del af regningen, hvis du kommer så slemt til skade på løjpen, at du må hentes af en redningshelikopter. I alle tre lande kan regningen for en tur med redningshelikopteren nemt løbe op i 30.000 kroner.
Dette er blot to eksempler på lande i Europa, hvor den offentlige sygesikring ikke dækker uheld i forbindelse med skisport. Grunden til dette er ganske enkelt at mange mennesker kommer til skade på skiferien. Risikoen er så høj at man selv skal tage ansvar for sin sikkerhed. Det gør du enten ved at betale regningen selv eller ved at tegne en rejseforsikring.
Læs mere om hvordan det blå sygesikring dækker på skiferien: Den store guide til sikker skiferie
Hvad dækker det blå sygesikringskort IKKE?
Det blå sygesikringskort dækker udelukkende behandling ved akut sygdom eller tilskadekomst. Til sammenligning har de fleste danske rejseforsikringer over 20 forskellige dækninger inkluderet som standard.
I dette afsnit gennemgår vi nogle af de mest almindelige dækninger der er inkluderet i en rejseforsikring, men som ikke er dækket af det blå sygesikring.
Du kan bruge afsnittet til at vurdere, om du har brug for en rejseforsikring til din næste ferie i Europa, eller om du er tilfreds med at være dækket af det blå sygesikring.
Bemærk at nogle af de nævnte dækninger i dette afsnit kan være inkluderet i din indbo- og ansvarsforsikring, ligesom visse Mastercards også inkluderer rejseforsikring. Gør dig selv en tjeneste og undersøg hvordan du er dækket i forvejen, inden du tegner nye forsikringer.
Klik på dækningerne for at se den fulde beskrivelse.
Hjemtransport
Det blå sygesikringskort dækker aldrig hjemtransport. Du kan få brug for hjemtransport, hvis du eksempelvis brækker benet på skiferien og skal sendes hjem til Danmark med det berygtede ambulancefly knogleekspressen. Du skal selv betale alle omkostningerne til hjemtransport, ved mindre du har en privat rejseforsikring. Alle danske rejseforsikringer har nemlig hjemtransport inkluderet som standard.
Sygeledsagelse og tilkaldelse
Hvis du bliver indlagt i en længere periode, giver en rejseforsikring mulighed for, at din nærmeste familie kan rejse fra Danmark, ud til hvor du befinder dig, for at være sammen med dig under dit sygdomsforløb. Rejseforsikringen dækker deres omkostninger til transport til og fra Danmark, hotelovernatning, kost og lokaltransport. Der er også mulighed for at dine rejseledsagere kan få dækket deres ekstraomkostninger, hvis de vælger at forlænge deres rejse, for at blive hos dig mens du er indlagt på hospitalet.
Dine personlige ejendele
I modsætning til det blå sygesikringskort, er det ikke kun der selv der er forsikret, når du tegner en rejseforsikring. Hvis dine personlige ejendele bliver stjålet på ferien, yder rejseforsikringen erstatning for dine tabte genstande. Bemærk at denne dækning som regel ikke er inkluderet som standard, men skal tilkøbes.
Privatansvar
Hvis du kommer til at forvolde skade på andre personer eller genstande, mens du er på ferie, risikerer du at blive tilkendt et erstatningsansvar. Rejseforsikringen dækker de beløb du bliver pålagt at betale af udenlandske myndigheder. Du kan også få økonomisk hjælp til din retssag i udlandet.
Evakuering
Det blå sygesikringskort dækker ikke, hvis Udenrigsministeriet – eller de lokale myndigheder – anbefaler evakuering fra det land du holder ferie i. Du skal tegne en rejseforsikring, hvis du vil have dækket ekstraomkostningerne til hjemrejse i forbindelse med evakuering.
Ødelagte feriedage
Med en rejseforsikring kan du få erstatning for dine ødelagte feriedage, hvis du bliver syg umiddelbart før eller under din planlagte ferie. Nogle rejseforsikringer tilbyder at dække udgifterne til en ny ferie, mens andre udbetaler et fast beløb per tabte feriedag.
Din bil på kør selv-ferier
Kør selv-ferier er blevet ekstra populære som følge af coronaviruspandemien. Men hvad gør du hvis din bil går i stykker, eller bliver beskadiget, lige inden du skal rejse? Med en rejseforsikring kan du få dækket udgifterne til at leje en erstatningsbil for hele din ferie. Rejseforsikringen kan også hjælpe med at sende din bil hjem fra ferien, hvis du er kommet så slemt til skade, at du ikke er i stand til selv at køre og må transporteres hjem til Danmark på anden vis.
Bestil det blå sygesikringskort
Det er gratis at bestille det blå sygesikringskort. Du bestiller det på borger.dk. Det tager normalt to til tre uger at blive leveret.
Du får automatisk tilsendt en midlertidigt erstatningsblanket med Digital Post, når du bestiller det blå sygesikring. Den kan du bruge, hvis du rejser på ferie inden du modtager det fysiske blå sygesikringskort.
Det blå sygesikringskort gælder i fem år. Du skal selv huske at bestille et nyt kort, når dit gamle er ved at udløbe. Det bliver nemlig ikke fornyet automatisk.
Du bestiller det blå EU-sygesikringskort her: borger.dk
De mest stillede spørgsmål om det blå sygesikringskort
Vi modtager jævnligt spørgsmål der omhandler det blå sygesikringskort. I dette afsnit har vi samlet svarene på nogle af de mest stillede spørgsmål, som ikke allerede er beskrevet i guiden.
Hvad gør jeg hvis jeg har mistet det blå sygesikringskort?
Du kan sagtens rejse uden det blå sygesikringskort. Du er nemlig dækket af den offentlige sygesikring i Europa, uanset om du har kortet på dig eller ej. Men du risikerer at skulle lægge ud for alle udgifterne til den behandling du modtager, når du ikke har det blå sygesikring på dig. Du kan søge om refusion når du kommer tilbage til Danmark. Du kan få refusion for den del af behandlingen, som den offentlige sygesikring i det pågældende land dækker. Du kan ikke få refusion for de udgifter der er fastsat som egenbetaling.
Hvis du er rejst på ferie uden det blå sygesikring og pludselig får brug for behandling, men ikke har mulighed for at lægge ud, kan du kontakte Udbetaling Danmark. De kan sende dig en midlertidig erstatningsblanket, der giver dig samme rettigheder som det blå sygesikringskort. Du finder deres kontaktoplysninger her: borger.dk/international-sygesikring
Hvordan søger jeg refusion?
Du søger refusion ved at udfylde et ansøgningsskema og sende det til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er vigtigt du gemmer alle originale regninger, kvitteringer, henvisninger og recepter. De skal nemlig vedhæftes som dokumentation, når du søger refusion.
Du skal være opmærksom på der kan gå lang tid før du får svar på din ansøgning, da ansøgningen bliver sendt videre til de lokale myndigheder, i det land du modtog behandling. Det er de lokale myndigheder der afgør hvor meget du kan få refunderet.
Du finder ansøgningsskemaer og kontaktinformation til Styrelsen for Patientsikkerhed her: stps.dk/søg-refusion
Dækker det blå sygesikring på erhvervsrejser?
Det blå sygesikring dækker både private ferier, forretningsrejser og kombinerede ferie- og forretningsrejser. Det vil sige du er dækket på lige vilkår med borgerne i det land du tager på forretningsrejse til. Husk på det blå sygesikringskort ikke giver til at modtage behandling på privathospitaler eller hos privatpraktiserende læger. Det er udelukkende rejseforsikringer der dækker privat behandling.
Yderligere information
- Det blå EU-sygesikringskort: borger.dk/EU-sygesikringskortet
- Sådan dækker det blå sygesikring i EU-landene: ec.europa.eu
- Den særlige nordiske aftale om sygesikring: stps.dk/nordiske-lande
- Sygesikring i Storbritannien: gov.uk/healthcare-for-eu-citizens