Rejseforsikring ved sygdom: Sådan er du dækket

15. januar 2020

Hvordan er du dækket ved pludselig sygdom, mens du er i udlandet? Hvor dækker din danske sygesikring og det blå EU-sygesikringskort? Find alle svarene her.

De fleste mennesker har prøvet at få en maveinfektion på ferien. En del har desværre også oplevet dét der er værre. Faktum er at vores kroppe bliver udsat for en masse fremmede bakterier og sygdomme, når vi rejser til udlandet.

Samtidigt vil mange også gerne være aktive på ferien, og opleve en masse spændende ting, som eksempelvis dykning, surfing eller skiløb. Jo flere aktiviteter du foretager sig, jo større risici udsætter du dig selv for, og jo bedre bør du beskytte dit helbred.

Denne guide skal ikke ses som en opfordring til at minimere aktivitetsniveauet på ferie, men snarere som en påmindelse om, hvordan du kan beskytte sig selv bedst muligt, uanset hvad du skal foretage sig på rejsen.

I guiden kan du blandt andet læse om hvordan du er dækket, når du rejser i og uden for Europa. Derudover finder du information omkring samtlige forsikringskategorier der berør dit personlige helbred.

Sådan er du dækket med det blå sygesikringskort i EU

Når du rejser inden for EU, så er du beskyttet af det blå sygesikringskort. Kortet dækker læge- og hospitalsbehandling, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Du er dækket på lige vilkår med borgerne i det land du besøger. Det betyder at der er forskel på hvilken behandling du kan modtage, alt efter hvor i Europa du befinder dig.

Det er langt fra alle lande der har samme gunstige forhold som i Danmark. Mange steder skal du betale gebyr hos lægen eller på hospitalet, eller også betaler du for en procentdel af dine behandlingsomkostninger. Der er også stor forskel på hvilke tilskud man får til medicin, i forbindelse med sin behandling. Du kan læse mere om tilskuddene, og hvordan du er dækket i de respektive medlemslande, på stps.dk/det-blaa-eu-sygesikringskort.

Bemærk at der gælder en særlig nordisk aftale mellem Norge, Sverige og Danmark. Aftalen indebærer at du kan nøjes med at fremvise dit gule sygesikringskort hos lægen eller på hospitalet. Det gule sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som det blå sygesikringskort.

En ting der er vigtig at huske på er, at hjemtransport aldrig er dækket med det blå sygesikringskort. Det gælder uanset hvilket land du befinder dig i. Det vil sige du selv skal have en forsikring der dækker hjemtransport, ved mindre du vil betale af egen lomme. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor anbefales det altid at have en rejseforsikring, der som minimum dækker hjemtransport, når du rejser i Europa.

Sådan er du dækket uden for Europa

Så snart du forlader Europa, er der ingen hjælp at hente fra den danske stat. Hverken det gule- eller blå sygesikringskort beskytter uden for EU. Det er udelukkende dit eget ansvar at sørge for du er ordentligt forsikret.
Vælger at rejse uden en rejseforsikring, skal du selv betale alle omkostninger, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Der er utallige historier om danskere, der er endt med regninger på flere hundredetusinde kroner, for hospitalsbehandling i udlandet.

Det danske Udenrigsministerium påpeger sågar på deres hjemmeside, at de kan assistere dig i nødsituationer i udlandet, men de betaler ikke omkostningerne til din behandling. Den eneste måde at få omkostningerne dækket, er ved at være ordentlig forsikret, uanset om det er gennem din indboforsikring, dit kreditkort, eller din rejseforsikring.

Sådan er du dækket med en rejseforsikring

Der kan være meget stor forskel på, hvordan du er dækket, når du køber en rejseforsikring. Rejseforsikringsudbyderne bestemmer nemlig selv hvilke dækninger der er inkluderet i deres produkter. På denne dækningsoversigt kan du se standard dækningen hos de enkelte rejseforsikringsselskaber.

Du kan som oftest være med til at bestemme hvor meget du vil forsikres. De fleste selskaber sælger forskellige niveauer af dækning. Samtidigt kan du også tit vælge forskellige tilvalgsdækninger til rejseforsikringen.

Som du kan se i dækningsoversigten ovenover, så er der nogle dækninger som altid er inkluderet i en dansk rejseforsikring. Det er dækningen sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, sygeledsagelse og tilkaldelse. Udover det har alle danske rejseforsikringsselskaber tilknyttet en 24-timers alarmcentral du kan ringe til. De næste afsnit gennemgår hvad de enkelte dækningskategorier omfatter.

Sygdom og tilskadekomst
Den primære årsag til folk får brug for deres rejseforsikring, er fordi de kommer til skade eller bliver syge. Rejseforsikringer sørger for du ikke ender med en kæmpe ekstraregning, når du kommer galt afsted på ferien. Den dækker lægebehandling, hospitalsindlæggelse, ambulancetransport og receptpligtig medicin med mere. Det er den helt grundlæggende dækning, som du altid bør sørge for at have med i bagagen, når du rejser til udlandet.

Jo højere dækningsniveau, jo større forsikringssum
Selvom alle rejseforsikringer inkluderer dækning ved sygdom og tilskadekomst, så er der forskel på hvor meget du er dækket for med hver rejseforsikring. De fleste selskaber sælger nemlig deres rejseforsikringer med forskellige niveauer af dækning.

Køber du en standard rejseforsikring, er der som regel fastsat beløbsgrænser for forsikringssummerne i de forskellige dækningskategorier. Når du vælger det højeste dækningsniveau, vil der normalt være ubegrænsede forsikringssummer, på alle de vigtige dækninger der omhandler dit personlige helbred.

Det anbefales altid at du vælger den bedste mulighe dækning når du skal være meget aktiv på din rejse. Som nævnt i starten, så udsætter du dig selv for flere risici, når du foretager mange aktiviteter på ferien.

Rejseforsikringer dækker kun akut opståede sygdomme eller ulykker
Det er vigtigt at pointere at alle danske rejseforsikringer kun dækker akut opståede sygdomme. Ved dette skal forstås at der ikke ydes erstatning for kroniske sygdomme, eller sygdomme man har haft umiddelbart inden man rejser.

Når du laver en skadeanmeldelse hos dit rejseforsikringsselskab, så kan de bede om lov til at indhente oplysninger fra din egen læge. Dette er for at bekræfte, at en opstået sygdom på din ferie, ikke har været kendt inden du rejste.

Vil du ikke give tilladelse til de indhenter oplysningerne, skal du ikke regne med de godkender din skadeanmeldelse. Skulle du bliver syg inden ferien, så kontakt dit rejseforsikringsselskab og få en forhåndsgodkendelse. Forhåndsgodkendelsen bekræfter på sort og hvidt, hvad du er dækket for på din rejse.

Hjemtransport
Alle danske rejseforsikringer inkluderer hjemtransport ved sygdom eller ulykke. Dækningen træder i kraft, når forsikringsselskabet vurderer at den bedste løsning er, at sende dig hjem til Danmark for at modtage behandling. Det opleves blandt andet med folk der har været på skiferie og har brækket benet.

Rejseforsikringen dækker omkostninger til din hjemtransport, som eksempelvis ambulanceflyvning. Dækningen er dit sikkerhedsnet for, at du kan komme trygt hjem til Danmark, uden det koster dig en formue.

Sygeledsagelse og tilkaldelse
Det kan hurtigt føles som om der er meget langt hjem til lille Danmark, når man ligger alene på et hospital, i den anden ende at verden. At have et nært familiemedlem eller ven til stede, i sådan en situation, kan give en enorm tryghed.

Bliver du syg på din rejse og må indlægges i længere tid, så kan du, med dækningen tilkaldelse, få sendt en eller flere pårørende ud til din destination. Forsikringen dækker omkostningerne som de pårørende måtte have i forbindelse med rejsen.

Det inkluderer blandt andet udgifter til transport til lufthavnen, fly tur/retur, lokaltransport, kost og logi, samt forlængelse eller køb af rejseforsikring med mere. Dækningen sygeledsagelse dækker lignende ekstraomkostninger, for de personer som allerede rejser sammen med dig.

24-timers callcenter med danske læger tilknyttet
I Danmark kan du ringe til akuttelefon 1813 hvis du bliver syg. Sådan er det ikke når du er i udlandet. Der eksisterer ikke nogen international hotline du kan ringe til når du er kommet galt afsted, ved mindre du har en privat rejseforsikring.

Alle danske rejseforsikringer inkluderer en 24-timers alarmcentral, som du kan kontakte i nødstilfælde. Her sidder der dansktalende personale klar til at assistere dig med alle tænkelige krisesituationer. Som oftest er der også danske læger tilknyttet alarmcentralen. Sammen kan de være med til at rådgive dig og tage kontakt til de lokale sundhedsmyndigheder. Det kan særligt være en stor hjælp, hvis du befinder dig i et land, hvor du ikke snakker det lokale sprog.

Medarbejderne som arbejder i alarmcentralerne er vant til at håndtere krisesituationer hver eneste dag. Læn dig op ad deres ekspertise, hvis du er kommet til skade. De er der for at hjælpe dig.

Tandlægebehandling, fysioterapi og kiropraktor
Tandlægebehandling, fysioterapi og kiropraktorbehandling er alle dækninger som ikke nødvendigvis er inkluderet i din rejseforsikring. Det afhænger af hvilket selskab du vælger, samt hvilket niveau af dækning du køber. Det er op til dig selv at vurdere hvor meget dækning du ønsker.

Har du valgt en af de tre dækninger, så erstatter rejseforsikringen på samme måde som ved almindelig behandling. Der skal være tale om akut opståede komplikationer. Fysioterapi og kiropraktorbehandling skal sædvanligvis være ordineret gennem en alment praktiserende læge.

Husk: Skal du også have en rejsevaccination?

Der findes mange sygdomme rundt omkring i verden, som vi danskere ikke er resistente overfor. Det er derfor meget vigtigt at du undersøger hvilke vaccinationer der anbefales, når du rejser til udlandet. På Statens Serum Instituts hjemmeside er der guides til alle lande i verden. Her kan du se hvilke vacciner der anbefales på din rejsedestination, alt efter hvor du lang tid du skal være afsted, samt hvad du skal foretage dig på rejsen.

Det er altid en god idé at tage en konsultation med din egen læge, når du skal besøge eksotiske lande. Her kan du få gode råd til hvordan du undgår at blive smittet, og du kan få de vaccinationer du eventuelt mangler. Husk at tage kontakt til lægen i god tid. Nogle vacciner skal nemlig gives mere end én gang.

Sammenlign 2024-priser på rejseforsikringer

Europæiske ERV

Fra 270,-
Standarddækninger
Sygdom
Tilskadekomst
Hjemtransport
Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, sygeledsagelse, tilkaldelse, tandlægebehandling, fysioterapi, kiropraktor, lægelig fejlbehandling, privatansvar, retshjælp, overfald (erstatning), eftersøgning og redning, evakuering, krisehjælp, bagageforsinkelse, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, erstatningsbil inden afrejse, forsinket fremmøde, forsinket ankomst og selvrisiko på indbo og kasko.

Plusdækninger: Hjemkald, ødelagt ferie og ferieboligsikring.

Tilvalgsdækninger: Vintersport, bagage, sportsudstyr, rejseulykke og afbestillingsforsikring.

Gouda

Fra 366,-
Standarddækninger
Ulykke
Hjemtransport
Sygeledsagelse
Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, tilkaldelse og sygeledsagelse, hjemkaldelse, lægevagt, tandlæge, fysioterapi, krisehjælp, evakuering, lægelig fejlbehandling, ulykkesdækning, privatansvar, retshjælp, forsinket fremmøde, ferieboligsikring, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, rejsedokumenter, erstatningsbil inden afrejse, hjemtransport af egen bil, bagageforsinkelse (tilvalg ved skirejseforsikring) og forsinket hjemrejse.

Tilvalgsdækninger: Bagage og personlige ejendele, feriekompensation, udvidet ulykkesdækning, skitillæg og forsinket ankomst (ved skirejseforsikring).

Dansk Rejseforsikring

Fra 452,-
Standarddækninger
Corona
Sygdom/tilskadekomst
Hjemtransport
Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, hjemkaldelse, tilkaldelse og sygeledsagelse, bagage, bagageforsinkelse, tandlæge, fysioterapi, kiropraktor, ulykkesdækning, privatansvar, feriekompensation, overfald (erstatning), retshjælp, forsinket fremmøde, krisehjælp, evakuering og skisport.

Årets
Rejseforsikring 2022
Europæiske
Fra 270,-

Standarddækninger
Sygdom
Tilskadekomst
Hjemtransport

Trustpilot-rating

Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom, hjemtransport, sygeledsagelse, tilkaldelse, tandlægebehandling, fysioterapi, kiropraktor, lægelig fejlbehandling, privatansvar, retshjælp, overfald (erstatning), eftersøgning og redning, evakuering, krisehjælp, bagageforsinkelse, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, erstatningsbil inden afrejse, forsinket fremmøde, forsinket ankomst og selvrisiko på indbo og kasko.

Plusdækninger: Hjemkald, ødelagt ferie og ferieboligsikring.

Tilvalgsdækninger: Vintersport, bagage, sportsudstyr, rejseulykke og afbestillingsforsikring.

Gouda
Fra 366,-

Standarddækninger
Ulykke
Hjemtransport
Sygeledsagelse

Trustpilot-rating

Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, tilkaldelse og sygeledsagelse, hjemkaldelse, lægevagt, tandlæge, fysioterapi, krisehjælp, evakuering, lægelig fejlbehandling, ulykkesdækning, privatansvar, retshjælp, forsinket fremmøde, ferieboligsikring, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, rejsedokumenter, erstatningsbil inden afrejse, hjemtransport af egen bil, bagageforsinkelse (tilvalg ved skirejseforsikring) og forsinket hjemrejse.

Tilvalgsdækninger: Bagage og personlige ejendele, feriekompensation, udvidet ulykkesdækning, skitillæg og forsinket ankomst (ved skirejseforsikring).

Dansk Rejseforsikring
Fra 452,-

Standarddækninger
Corona
Sygdom
Hjemtransport

Trustpilot-rating

Se alle dækninger

Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, hjemkaldelse, tilkaldelse og sygeledsagelse, bagage, bagageforsinkelse, tandlæge, fysioterapi, kiropraktor, ulykkesdækning, privatansvar, feriekompensation, overfald (erstatning), retshjælp, forsinket fremmøde, krisehjælp, evakuering og skisport.

*Priserne er baseret på en årsrejseforsikring til Europa, for én person på 35 år. Opdateret i marts 2024.